Samosa recipe | How to make samosa recipe | समोसा बनाने कि विधी
Ingredients:
- 2 cups all-purpose flour
- 1/2 cup ghee or oil
- 1 cup boiled and mashed potatoes
- 1/2 cup green peas
- 1 tsp cumin seeds
- 1 tsp coriander powder
- 1 tsp red chili powder
- Salt to taste
- Oil for deep frying
Method:
1. Mix the all-purpose flour, ghee or oil and salt in a bowl to make a smooth dough.
2. Cover the dough and keep it aside for 30 minutes.
3. Heat oil in a pan and add cumin seeds, coriander powder and red chili powder to the pan and sauté for a few seconds.
4. Add boiled and mashed potatoes, green peas and salt to the pan and mix well.
5. Divide the dough into small balls and roll them into thin circles.
6. Cut the circles in half and make a cone shape by overlapping the two ends.
7. Stuff the cone with the potato and pea mixture and seal the edges with water.
8. Heat oil in a kadai and deep fry the samosas until they are golden brown.
9. Serve hot with mint chutney.
अवयव:
- 2 कप ऑल - परपज़ आटा
- 1/2 कप घी या तेल
- 1 कप उबले और मसले हुए आलू
- 1/2 कप हरी मटर
- 1 छोटा चम्मच जीरा
- 1 छोटा चम्मच धनिया पाउडर
- 1 छोटा चम्मच लाल मिर्च पाउडर
- नमक स्वाद अनुसार
- तेल तलने के लिए
तरीका:
1. एक कटोरे में मैदा, घी या तेल और नमक मिलाकर मुलायम आटा गूंथ लें।
2. आटे को ढककर 30 मिनिट के लिए रख दीजिए.
3. एक पैन में तेल गर्म करें और पैन में जीरा, धनिया पाउडर और लाल मिर्च पाउडर डालकर कुछ सेकंड के लिए भूनें।
4. पैन में उबले और मसले हुए आलू, हरे मटर के दाने और नमक डालकर अच्छी तरह मिला लें।
5. आटे की छोटी-छोटी लोइयां तोड़ लें और उन्हें पतले गोल आकार में बेल लें।
6. हलकों को आधा काटें और दोनों सिरों को ओवरलैप करते हुए एक शंकु का आकार बनाएं।
7. कोन में आलू और मटर का मिश्रण भरें और किनारों को पानी से सील कर दें।
8. एक कड़ाही में तेल गर्म करें और समोसे को गोल्डन ब्राउन होने तक डीप फ्राई करें।
9. पुदीने की चटनी के साथ गरमागरम परोसें।
Butter chicken link :-
https://keshavfoodrecipes.blogspot.com/2023/03/butter-chicken-how-to-make-butter.html
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